5.8.2012

Pelko

En ennen lapsen syntymää uskaltanut edes ajatella sen elämää kohdun ulkopuolella. En antanut itselleni lupaa - tunnetasolla - suunnitella ja haaveilla vauva-asioita. Pelkäsin, että se kuolee tai vähintään vammautuu tai on valmiiksi sairas (sitähän ahkerasti lupailtiin ammattilaisten taholta). Toki hamstrasin tavaraa, järjestin kotia ja viimeisinä viikkoina uskaltauduin jopa juttelemaan mahalle. Silti kielsin itseäni iloitsemasta liikaa etukäteen.

Kun lopputulos on terve, sievä, pieni höntti, jota rakastaa ja suojelee ja ihmettelee ja hämmästelee on luonnollisesti seuraava askel ryhtyä pelkäämään jokaista lapsen tulevaisuudessa kohtaamaa vaikeutta, mielipahaa, pipiä, pettymystä, tuskaa, konfliktia ja ties mitä. Vältän parhaani mukaan ajatusten harhailua pelkoon tulevasta. Kerrankin on hauskaa elää hetkessä, nimenomaan hetkessä, käytännössä imetyksestä ja vaipasta toiseen (päivisin tasan kahden tunnin kierrolla).

Olen yllättynyt siitä, miten vähän pelko on osana elämää. Pystyn suhtautumaan pikku nuhiin ja köhiin ja murinoihin jokseenkin rationaalisesti. En enää heräile tarkistamaan mahtaako lapsi olla elossa, kun se on nukkunut ääneti jo 50 minuuttia. En vahdi lapsen touhuja isänsä kanssa, olen jokseenkin vakuuttunut siitä, ettei se mene ajoittain epävarmassa kyydissä rikki. Niillä on sitäpaitsi ihan omat jutut keskenään.

Pahin pelko liittyy siihen, että tulisin uudelleen raskaaksi. Pelko on aivan jumalattoman kova. Puolisolle on ilmoitettu, että on aivan turhaa yrittääkään puolta metriä lähemmäksi ilman kortsua (mielellään kahta tai useampaa). Mihinkään ehkäisyyn on vaikea luottaa, vähiten imetykseen (mikä olisi lähinnä tyhmää).

Raskausaika oli kauheaa. Psyykkisesti ajoittain sietämätöntä, kivun kanssa saattoi (ainakin jälkeenpäin ajateltuna) elää, kun oli toivoa että se joskus loppuu.

Sektio oli niin hirveä, että edelleen tekee mieli vain itkeä ajatellessa koko spektaakkelia. Fyysisesti sen sieti, vaikka spinaalipiikki ei ottanut onnistuakseen (yli kymmenen yritystä), jälkeenpäin kipu oli käsittämätön (varsinkin kun lääkkeitä ei saanut - olisi pitänyt osata pyytää, mikä unohdettiin mainita jne.).

Psyykkisesti leikkaus oli järkyttävän raskas. Niin raskas, etten suostu vastaavaa enää läpikäymään. En sano, että leikkaus olisi yhtään kivuliaampi tai kamalampi kuin alatiesynnytys, mutta väitän, että nimenomaan päänsisus olisi päässyt vähemmällä, kun olisi ollut edes mahdollisuus vähän luonnollisempaan tapahtumaan.

Minua inhottaa, että lapseni syntymää ihmetteli kymmenkunta ihmistä, joista suurin osa esitti kommenttinsa ääneen syntymän hetkellä: "Onpa se iso!" "Onko se poika?" "Mikä se on?" "Ai, se on tyttö!" "Onpa hassu pää!" Ja minä sain ihmetellä lasta noin 30 sekunnin ajan, kunnes se vietiin pois. Eikä kukaan tuonut sitä heräämöön, saati kertonut miten se voi, vaikka kyselin. Eikä se päässyt isänsä paidan alle lämpimään, vaikka niin luvattiin.

Eihän tuollakaan mitään väliä enää ole, eikä suurtakaan vahinkoa ole tapahtunut, mutta koko touhusta jäi jotenkin kusetettu olo. Eikä ihan vähänkään. Liukuhihnahommaa, väki tekee työtään, mutta pieni kunnioitus ja herkkyys olisi tehnyt asioista siedettävämpiä. Ehkä. Koko ajan minulla oli olo, että olen jotenkin kaikkien tiellä.

Pelko lienee luonnollinen. Olisi toki mukavaa, jos se joskus lievenisi tai muuttuisi. Ehkä juuri raskauspelko siirtyy syrjemmälle, kun uusia pelon aiheita syntyy matkan varrella.

Silti väitän, että meidän lapsilukumme on nyt täynnä.



4 kommenttia:

  1. Pitää jossain vaiheessa taiteilla omakin postaus vähän vastaavasta aiheesta. Tosin mulla on jostain syystä ajatukset heittäneet ihan päinvastaiseen suuntaan. Että mitä jos tää jääkin ainoaksi? Mä en tajua itseäni yhtään nyt.

    Kieltämättä sektiosta jäi pelko. Se avuttomuuden tunne ja toisten armoilla oleminen oli ehkä pahinta. Mä en edes kaikessa siinä härdellissä kerinnyt ajatella, pääseekö lapsi isän vierihoitoon, mutta oli se kuulemma päässyt. Samoin päästivät heräämöön, vaikka aina eivät päästä. Se vaan harmittaa, että olin itse ihan pöhnässä. Jotenkin sitä olisi tahtonut noista ensihetkistä vähän mieleenpainuvampia kuin sumuisia mielikuvia anestesian jälkihöyryissä.

    VastaaPoista
  2. Mua jotenkin surettaa ja ketuttaa päivä päivältä enemmän koko touhu. Taas ihan mielelläni ymmärrän, että varmasti on ollut kiire, mutta miksi leikkaava lääkärikin piti vaihtaa lennossa ja huikata mulle ohimennen.

    Kenguruhoito isän paidassa oli mulle tosi tärkeä asia, mutta sekin piti saatana sivuuttaa.

    Paska maku suussa. Ei tunnu lähtevän vaikka kuinka huuhtoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entä jos ottais yhteyttä synnärille ja juttelis aiheesta jonkun kanssa? En tiedä auttaisko se, mutta vois ehkä vähän helpottaa, jos sais päästellä ulos ne kaikki fiilikset? Onhan toi nyt hanurista, että toiveita ei kunnioiteta yhtään.

      Poista
    2. Täytyy harkita ja ottaa selvää mahtaako mikään taho vastaanottaa vuodatusta aiheesta. Voisi oikeasti tehdä hyvää - ja varsinkin mahdolliset perustelut miksi on toimittu kuten on toimittu.

      Vaihtoehtoisesti täytyy keksiä uutta voihotettavaa. Ois ihan mahtavaa innostua semimaanisesti vaikka ompelusta. Se tuntuu harmittomalta vouhotettavalta.

      Poista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.